Jméno almandín zní velice exoticky. Slyšíte v něm i vy znít svůdný závan Orientu? Nejste daleko od pravdy. Jaké tajemství se za ním skrývá?
Exotický příbuzný českého granátu
Almandín je jedním minerálem z obsáhlé skupiny granátů. Jde tedy o blízkého příbuzného slavného českého granátu (pyropu). Podobá se mu i svou rudou barvou.
Blíží se váš velký den? Nechte si vytvořit jednoduché svatební oznámení.
Ostatně obývá českou kotlinu hned vedle svého tuzemského „bratříčka“. Naleziště almandínů u nás existují například ve středních Čechách (Kutná Hora, Čáslav). Dokonce jsou české almandíny považovány za jedny z nejkrásnějších.
Kdybyste od sebe chtěli tyto dvě odrůdy nerostů odlišit a podívali se pozorně, všimli byste si, že almandín má spíše nafialovělý odstín. To je způsobeno i odlišným chemickým složením.
Onen exotický původ však tento kámen navzdory spřízněnosti s Českem a tomu, že se vyskytuje celosvětově, přeci jen nezapře. Ve starověkém městě Alabanda se nejen tyto kameny těžily, ale i zpracovávaly. Právě v tomto místě se totiž nacházela proslulá brusírna drahokamů.
Jméno mu již v roce 1546 podle této lokality dal německý učenec Georgius Agricola. Ten je považován za otce mineralogie.

S vášní pro šperky
Almandín platí za jeden z nejběžnějších granátů. Současně však patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Dáno je to jednoznačně dechberoucím rudým odstínem. K využití ve šperkařství ho kromě zajímavé barvy předurčují i další vlastnosti, především značná tvrdost a barevná stálost. Velmi dobře snáší i vysoké teploty.
Zdá se tedy, jako by byl dokonale předurčen k tomu, stát se symbolem spalující vášně. Jsou-li šperky láskou na celý život, můžeme s jistou nadsázkou říci, že se šperky s almandínem to bude doslova vášnivý milostný vztah.
Po opracování jsou almandíny vhodné pro širokou škálu využití. Broušené minerály se vyznačují skvělým leskem i průhledností. Vsazují se do přívěsků, náušnic a řady jiných ozdob. Velmi zajímavé jsou i stříbrné prsteny s almandínem. Žhnoucí kámen v objetí ledově zářivého kovu vypadá nesmírně poutavě.
Více informací si můžete přečíst v článku Šperky s almandínem na našem blogu.