Domů » Co dobrého z rajčat připravit na talíř?

Co dobrého z rajčat připravit na talíř?

by info@press-media.cz

Milujete rajčata a rádi z nich připravujete nejrůznější pokrmy? Ačkoliv rajčata pochází ze Střední a Jižní Ameriky, staly se běžnou součástí tuzemské gastronomie.

Proč jíst rajčata?

Češi milují krájená rajčata nejen pro jejich nasládlou chuť, ale také pro jejich zdravost. Rajské jablko patří k nejoblíbenějším plodům zahrádky především díky jeho lahodnosti a blahodárným účinkům. Rajčata jsou symbolem letní sezóny. Šikovná kuchařka si však lahodnost rajčat dovede uchovat také pro tři zbývající roční období. Z drcených rajčat můžete připravit vynikající domácí rajčatové omáčky nebo si rajčata uskladnit jejich usušením a následným naložením v oleji. Rajčata obsahují bohaté množství vitaminů. Jsou to zejména vitaminy skupiny B, C, D a především vitamin E. Rajčata jsou bohatá také na minerální látky. Jmenovat lze především železo, zinek, selen, fosfor, vápník a kyselinu listovou. Díky vitaminu C, kterých je v rajčatech bohatý dostatek, je možné podpořit správnou funkčnost lidského imunitního systému. Za ideální dostatečný denní přísun je považována dávka sto gramů zralých rajčat. Rajčata jsou považována za vynikajícího pomocníka v boji proti zánětu močových cest. Snižují cholesterol a preventivně působí proti infarktu. Vhodné jsou také pro konzumaci těch, kteří bojují s křečovými žilami. Rajčata se doporučují konzumovat pro celkovou detoxikaci těla i kvůli odolnosti imunity.

zdroj: https://pixabay.com/

Vynikající pokrmy z rajčat

Jen stěží bychom hledali člověka, který nemiluje rajčatový salát. Rajčata bývají součástí tortill, leča i zapečených těstovin. Na oblibě získávají také ve formě omáček, polívek a protlaků.  Dětem, ale i manželovi uděláte obrovskou radost večeří v podobě rajčatového koláče z těsta s olivovým olejem. Na přípravu těsta budete potřebovat hladkou mouku, sůl a olivový olej. Náplň koláče snadno připravíte z olivového oleje, cibule, soli, pepře, česneku, hořčice, sýru, parmazánu a rajčat.