Home Zdraví Proč začít pít čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny?

Proč začít pít čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny?

by Filípek Dr

Padla na vás únava spojená s koncem roku nebo máte dojem, že pečení a ochutnávání cukroví přináší sebou první neblahé dopady v podobě faldíků? Nezoufejte! Zeleninové a ovocné šťávy vás opět dostanou do formy. Připravte je sobě i své rodině, ať zvládnete bez úhony období stresu, chřipek a nachlazení. Tyto vitamínové dobroty prospívají zdraví.

Koktejl plný zdraví

Ovocné i zeleninové šťávy jsou bohaté na minerály, vitamíny, vlákninu, živé enzymy a další zdraví prospěšné látky, které přispějí k lepší imunitě. Například šťáva z pomerančů je zdrojem vitamínů A, B, C, vápníku, draslíku, hořčíku a antioxidantů. Doplněním o grapefruitovou šťávu získáte navíc kyselinu listovou, další céčko a podpoříte spalování tuků. O něco méně oblíbené, přesto však velice zdravé jsou zeleninové šťávy, jako je rajčatová, šťáva z červené řepy, řapíkatého celeru a další. Většina těchto šťáv obsahuje antioxidanty, a tudíž zpomalují stárnutí. Taková rajčatová šťáva snižuje výskyt mozkové mrtvice a infarktů. Pokud vám vyloženě zeleninové šťávy nejedou, můžete je smíchat s těmi ovocnými a chuť šťávy tak o poznání vylepšit.

Děti a sladké

Zvlášť děti milují sladké, proto jsou pro ně domácí ovocné šťávy mnohem lepším řešením, než kupované přeslazené limonády. Navíc dostat do některých dětských bříšek ovoce či zeleninu k obědu, je nadlidský úkol. Připravte jim tedy chutné ovocné šťávy doplněné troškou těch zeleninových. Pochutnají si zdravě a ještě i dodrží pitný režim.

A proč pít čerstvé šťávy?

Popíjení čerstvě vylisovaných šťáv podporuje lepší trávení, čistí organismus, odstraňuje únavu (což se vždy hodí), snižuje nadváhu a tělu dodává vitalitu a energii. Není žádnou novinkou, že se pitím ovocných a zeleninových šťáv dosahuje po celém světě výborných výsledků při zbavování se různých zdravotních neduhů. Účinnost pití šťáv je odůvodněná tím, že tekutá potrava se mnohem rychleji stráví než pevná strava, která prochází delšími trávicími pochody. Obsah šťáv se tak mnohem rychleji dostane k tělesným buňkám a tkáním.

You may also like

Leave a Comment