V dnešní době není problém si zakoupit bezlepkový výrobek, to ovšem stejně nenahradí to, když se můžeme pustit do vlastní výroby. K takovému pečení potřebujeme mouku, která ovšem nebude obsahovat lepek, pokud zrovna máme na něj alergii. Jednou variantou jsou ořechové mouky, které se rovněž využívají při redukčních dietách, například při Low carb, která se stala poslední dobou velmi oblíbenou stravou u samotných diabetiků. V podstatě jedním z důvodů je nízkosacharidová strava, při které se nijak nehladoví, ale sníží se rapidně příjem sacharidů, což je i prospěšné v redukci hmotnosti u zdravého jedince. Například mandlová mouka je poté skutečně vhodnou variantou jako náhražka na různé sladké chuťovky nebo i Raw stravování.

Čisté mandle
Mouka, která má mnoho různých variant se skutečně stala poslední dobou hitem. Je nejoblíbenějším produktem na bezlepkové pečení, do dortů, na cukroví, ale i do krémů, zkrátka lze jí nahradit jak pečení, tak cukrářské výtvory. Nicméně i ta nám může tak trochu pomotat naši hlavu, protože existuje několik verzí a otázkou je, jak se v nich vyznat. Vždyť základem jsou vždy celé mandle nebo je to jinak?
Základní dělení:
- Mandlová mouka odtučněná – ta se vyrábí z loupaných i neloupaných mandlí, které jsou sladké. V první řadě přichází na pomoc lis, který vytlačí mandlový olej z plodů a zůstanou vlastně mandle, které budou zbavené tuku. Ty se poté semelou, aby vytvořily jemnou strukturu. Je o poznání lehčí a také má větší schopnost nasávat poté různou tekutinu, kterou budeme přidávat do těsta. Je pravdou, že nějaké malé procento oleje zde zůstává, ale je to velmi malý podíl. Hodí se do teplé i studené kuchyně.
Mandlová mouka tučná – tady se jedná opět o loupané i neloupané mandle, ovšem tentokrát se budou mlít celé. Mouka bude vhodnější spíše do studené kuchyně na přípravu dezertů nebo jiných produktů. Je třeba si uvědomit, že zhruba polovinu bude tvořit tuk a zbytek je ostatní mandlová hmota.